Magyarország

Képzőművészet a homlokzaton

Új, egyedi felhasználási lehetőséget fedezett fel a magyar szobrászművész.

2013.04.02.

Különleges látvány fogadja Balatonudvari egyik utcácskájában sétálókat: nemrégiben egy helyi művész segítségével megújult a település egyik gyönyörű családi házának homlokzata és nem is akárhogyan! Baracza Szabolcs díszítőszobrász egészen egyedi módon használta fel a Baumit anyagait.

Baracza Szabolcs egyik legutóbbi munkája, a balatonudvari-fövenyesi családi ház színező vakolása során használta a Baumit Silikat Top 1.5 kapart vakolatot - ekkor jött rá, hogy ez az anyag alkalmas arra, hogy különböző szobrászati díszítőelemeket készítsen belőle. Azóta sok arra járó megáll a ház előtt, nézegetik, csodálják a különleges homlokzatot, amelyen pávafarkú madarak, az ősi magyar mondákban szereplő csodaszarvas és még sok más gyönyörű motívum jelenik meg. Sőt, Szabolcs azt is elmondta: kiderült, hogy a megoldás, amelyet felfedezett, másokat is érdekel, ezért újabb és újabb felkérések érkeztek hozzá. Azóta más házak díszítőelemeit is elkészítette ugyanezzel a módszerrel.

„A Biatorbágyi Faluház tavaly év végén keresett meg azzal a kéréssel, hogy egy kiállítást kívánnak rendezni azokból a fotókból, amiken a díszítőelemeim szerepelnek. Szerették volna bemutatni azt a minőségi változást, amit egy ilyen, az ősi motívumkincs segítségével „felöltöztetett" ház hoz a benne élő emberek és település életében." - mondta el a művész.

A Baumit területi képviselője is részt vett a kiállításon, a cég ezen felül anyagilag is támogatta az esemény megvalósulását. Baracza Szabolcs szobrászművésznek a megnyitón Hülber Attila, a Baumit építész tanácsadója adott további tippeket a termékeik felhasználási lehetőségeiről.

Érdekes egybeesés, hogy 2013 tavaszán a Baumit épp egy kreatív modellező vékonyvakolatot mutat be a hazai piacon, szinte azonos időben a nemzetközi megjelenéssel. A termék neve CreativTop, s a magyar művész ötletéhez hasonlóan izgalmas felületeket, struktúrákat lehet készíteni vele. Különleges összetétele miatt a kevésbé bátrak is kísérletezhetnek vele, mert az anyag csak később köt meg, így számtalan forma, felület kialakítására van mód. Kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. Egyedi falfelületeket lehet kialakítani vele, s a színekkel, melyből a Baumit több mint 700 árnyalatot kínál, tovább nő a lehetőségek tárháza.

Tudjon meg többet a CreativTop kreatív vakolatról ide kattintva!