Magyarország

Kovács Katalin: "Mindig próbálom...

Kovács Katalin: "Mindig próbálom kihozni magamból a maximumot.”

2013.05.16.

Múlt hétvégén zajlott le a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség által szervezett gyorsasági Világkupa Szegeden, ahol a női kajaknégyes 500 méteren a második helyet szerezte meg - természetesen Kovács Katival is a hajóban. A Baumit által támogatott olimpikon a hétvégi verseny után azonnal visszatért a szolnoki edzőtáborba, ahol folytatta a felkészülést az augusztusi világbajnokságra. A sportoló a jövőről, karrierről és az elmúlt hónapok eseményeiről, a világkupa apropóján mesélt.

 

Milyen élményeket szereztél a sevillai edzőtáborból, amely a világkupát előzte meg?

Sajnos nem túl pozitív élményekkel tértem haza, az időjárás ugyanis megtréfált minket. Általában azért megyünk külföldi edzőtáborokba, hogy jobb időben, jobb körülmények között kezdhessük a vízi felkészülést, amikor itthon Magyarországon még nem alkalmasak ehhez a körülmények. Arra számítottunk, hogy 25-30 Celsius fokba érkezünk (itthon akkor éppen hó esett), ehhez képest Sevillában is 10-15 fokos hőmérséklettel, esővel, széllel kellett megküzdenünk. Ez utóbbi tud a legnagyobb ellenségünk lenni, ezért sem volt egyszerű. De a körülményekhez képest jól teljesítettünk. A hazatérésünk után szinte rögtön Dunavarsányba utaztunk két hétre, majd következett a szolnoki edzőtábor, a világkupa, majd ismét Szolnok.

 

Hogyan telik egy „átlagos" nap az edzőtáborban?

Ezek már a vízi edzésekről szólnak. 9-10 órától kezdődik az első edzés, majd ebéd és egy kis pihenő következik, amikor mindenki visszavonul a saját kis szobájába. Ilyenkor olvasunk, filmet nézünk, zenét hallgatunk vagy alszunk pár órát. Aztán kezdődik a délutáni vízi edzés négy órától, majd kiegészítésként jöhet a futás vagy kondi - ez már általában egyedül, nem csapatban zajlik. Este vacsora, illetve heti egyszer-kétszer gyuratunk, masszíroztatunk is.

 

És mi a helyzet a sportolói étrenddel egy-egy felkészülési időszakban? Magad választod vagy valaki segít ebben? Erre mennyire kell odafigyelni?

Én választom ki, hogy mit eszem. Napközben nem nagyon tudok zsíros ételeket enni, elnehezítenek. Mostanában viszont volt olyan hetem, hogy mindennap sajtos-tejfölös tésztát ettem, mert azt kívántam. De mindig odafigyelek arra, hogy ne legyen rajtam az a 2-3 kg plusz, ami a versenyzés miatt nem előnyös - ez olyan, mintha ezt a súlyt betenném a hajómba és cipelném pluszban. Szeretek nassolni is - új nagy kedvencem a gumicukor, az elmúlt három hónapban nagyon megszerettem, pedig előtte egyáltalán nem kedveltem.  De szerencsére van önfegyelmem, így ez sem lehet probléma.

 

Beszéljünk a világbajnokságról. Különböző sportújságok azt pedzegették az utóbbi hónapokban, hogy az olimpiák után következő VB-ken mindig még jobban teljesítesz. Mi a véleményed erről?

Én szeretem, amit csinálok és szeretem ezt a lehető legjobban csinálni. Törekszem arra, hogy ez a magas színvonal fennmaradjon - és ez nem a másoktól érkező elvárások miatt, hanem főleg magam miatt különösen fontos. Lehet, hogy ez kívülről úgy tűnik, jobb vagyok évről évre, de azt is el kell mondanom, hogy egyre nehezebb ezt a magas szintet hozni, egy olyan sportoló számára, aki már elmúlt 30. De továbbra is igyekszem kihozni magamból a maximumot és megvan bennem a motiváció. Ez a legfontosabb!

 

Számít a kajakban a rutin?

Számít, de ebben a sportágban már gyerekként megtapasztalják a versenyzők azt, hogy milyen egy világverseny hangulata. Így már ifiként, juniorként „átesnek a tűzkeresztségen" és sok tapasztalatot szereznek. Az én esetemben pedig az, hogy mindig nagy csapattal edzettem, nap, mint nap megküzdöttünk egymással, szintén nagy rutint adott.

 

Kik azok a fiatal kajakos tehetségek, akiket kiemelnél az új generációból?

Kozák Danuta saját magát emelte ki, az eredményei önmagukért beszélnek. De ott van Szabó Gabriella, Fazekas Kriszta is, akikkel ismét együtt evezhettünk most, a világkupán. Kíváncsian várom, hogy augusztusban, a világbajnokságon milyen új arcok tűnnek majd fel. Itt fogunk szembesülni először a fiatalokkal.

 

Barátságok kötődnek a hajókban?

Igen, habár az én pályafutásomat nem ez jellemezte. A barátságról talán kicsit más a véleményem, mint a legtöbb embernek: sok haverunk, ismerősünk lehet, de igaz barát kevés van. Nekem két nagyon közeli barátnőm van, és erre büszke vagyok. Egyikőjük sportoló volt, de nem kajakos, a másik pedig a média világából érkezett, de neki is van kötődése a sporthoz.

 

A következő olimpia 2016-ban, a brazíliai Rio de Janeiro-ban lesz. Tervezel ezzel?

Folyamatosan változik a véleményem Rióról. Van olyan gondolatom is, hogy tervezek vele, és olyan is, hogy már nem, és nincs a jövőképemben. Meglátjuk, hogy alakul.

 

A Baumit évek óta támogatja a karriered. Mit jelent ez neked?

Büszke vagyok arra, hogy a támogatóimmal baráti viszony alakult ki, így természetesen Illy Gáborral, a Baumit ügyvezetőjével is. Bármikor felhívhattam őket, bármilyen problémámmal, mindenben számíthattam a segítségükre. Közös, jó hangulatú baráti ebédekre is volt már példa. Nekem ez hatalmas biztonságot jelent, főleg úgy, hogy látom a mai élsportolók helyzetét. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy kitartanak, hisznek és bíznak bennem. Egy pluszt ad ahhoz, hogy az ember tudjon teljesíteni és ne azon járjon folyton az agya, hogy mit tudna még tenni a jobb lehetőségek megteremtéséhez. Csak a versenyzésre fókuszálni és a legjobb eredményeket hozni- ez a legnagyobb ajándék, amit a támogatás ad.