Magyarország

Baumit Life Challenge 66

23 ország 251 épületének részvételével, építészek számára indult el a Baumit Life Challenge 66 meghívásos nemzetközi építészeti verseny.

2016.04.06.

A Baumit Life Challenge 66 célja, hogy az elmúlt két évben a Baumit építőanyagainak felhasználásával épült vagy felújított épületeket bemutassa, illetve elismerje.

A pályázatot öt kategóriában hirdették meg és nemzetközi építészekből álló zsűri dönt a győztesekről. A családi ház, társasház, középület, felújítás és műemlék felújítás kategóriákban a nyertes díja 6 666 euró, a „Szerkezet és design kölcsönhatása” fődíj pedig 16 666 euróval jár. A díjat 2016. június 2-án, Madridban adják át, ahova meghívják a zsűri által kiválasztott jelölteket, kategóriánként 6 épület tervezőit, közülük kerülnek ki az addig titokban tartott nyertesek.

A Nemzetközi Baumit közönségszavazást is hirdetett, melyet a challenge66 weboldalon lehet elérni. Mind az 5 kategóriában, a legtöbb szavazatot kapott épület elismerő oklevelet kap. A regisztrációt választó közönségszavazók között kisorsolásra kerül egy kétszemélyes madridi út a díjátadó gálára.

A Baumit Life Challenge 66 építészeti versenyre 19 magyar pályázót hívtak meg, így mind az öt kategóriában indul magyar építész, illetve tervezőiroda. Az ő pályázati anyagaik is megtekinthetőek a challenge66 honlapon és részletesen bemutatjuk őket a következőkben.

A Baumit Life Challenge 66 nemzetközi építészeti pályázaton részvevő magyar épületek

1. Családi ház kategória:

Villa fürdőtóval, Mosonmagyaróvár

Építész: Tóth Projekt Építésziroda Kft.

Igazi 21. századi ez a ház, amely formavilágában minimalista, funkciójában a városi ember kényelmét és kertszeretetét szolgálja és ráadásul alacsony az ökológiai lábnyoma.

A kertvárosi környezetben épült ház alakja alkalmazkodik a telek formájához. Az utcafront felől szabályos hasábnak tűnik, ahogy ezt egy minimalista épülettől elvárjuk, de az építészek munkáját megnehezítette az a helyi építési szabály, hogy csak magastetős házak épülhetnek, ami a stílustisztaságot nem tette lehetővé. A problémát úgy oldották meg, hogy a felső szint nyeregtetejét teljesen befedték napelemekkel, és ez funkcionalitást adott a szerkezetnek.

A ház tömbje a kert felé nyitott, az épületszárnyak egy úszótavat zárnak közre. A tulajdonosok szeretnek kertészkedni, így a füves területeken kívül a ház stílusához illő beton magaságyásokban alakították ki a díszkertet.

A tervezésnél elsődleges szempont volt a megújuló energiaforrások alkalmazása. A fűtés hőszivattyús rendszerrel és a szellőztetés hővisszaforgatós ventillációval működik. Az áramot napelemek biztosítják, az úszótó pedig lényegében öntisztuló.

További letölthető képek


Vidra-ház, Győr

Építész: Horváth S. Építész Stúdió Kft., Horváth Sándor

Ez a Győr kertvárosában szerényen meghúzódó épület jó példa arra, hogyan lehet építészeti megoldásokkal kis költségű és fenntartású családi otthont építeni.

Az épület két része egymástól jól szeparált lakásokat rejt. 
A hófehér hasáb alsó, fekete részén közös garázs és a tárolók találhatók. Felette a kisebbik, egyhálós lakás, amely, méretéhez képest nagy loggiával kapcsolódik a természethez és nyáron ez véd az erős napsugárzástól. A másik lakás kétszintes, három hálója van és lent kertkapcsolatos.

A tervezés során fontos szempont volt az épület alacsony energiafelhasználása, melyet tömegformálással, termikus burokkal és épületgépészeti megoldásokkal valósítottak meg. Az olyan költséges eszközök, mint például a napelem vagy nem fértek bele a költségvetésbe, ezért olcsóbb, de hatékony gépészeti megoldásokat alkalmaztak, ilyenek a hő-visszaforgató gépi szellőzés és a fűtésnél az alacsony üzemi hőmérsékletű felületfűtés (padló, fal és mennyezet). A termikus burok, a födém és az aljzat hatékony szigetelésén kívül a homlokzat 16 cm vastag grafitos EPS szigetelését jelenti.

A nyári időszakban a hűtésről energiakosaras mennyezethűtés gondoskodik, valamint a nyílászárók megfelelő árnyékolására is hangsúlyt fektettek.

További letölthető képek

Panoráma Villa Budapest

Építész: Tóth Projekt Építésziroda Kft.

Szinte lebeg a térben ez a Budapest hegyvidéki részén épült modern villa. Az építésziroda másfél évig tervezte, a kivitelező nyolc hónap alatt építette fel a különleges építészeti elemekben bővelkedő családi házat.

A lejtős telekre úgy helyezték el az épületet, hogy az utca és a szomszédok felől megőrizze intimitását, ugyanakkor a tulajdonosok zavartalanul élvezzék a pazar panorámát.

A négyszintes, 315 m2-es épület nagy tömegét úgy tették könnyedé, hogy az egyes szinteket vízszintesen elcsúsztatták és szürke, fehér és fekete hasábokra tagolták. Az épület különlegessége a földszinten konzolosan kinyúló pengefal, illetve a legfelső szinten egy minden irányból a természet felé nyitott fekete kubus, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre.
A belső felosztásra a funkcionalitás jellemző: a pinceszinten garázs és tárolók, illetve vendéglakosztály található, a földszinten a konyha, étkező és nappali mellett játszószobát alakítottak ki a gyerekeknek. Az első emeleten helyezkednek el a hálószobák, és legfelül a kikapcsolódást szolgáló panoráma szint kapott helyet.

További letölthető képek

Villa Buda

Építész: Imre Krisztián

Budapest hegyvidékén épült fel ez az impozáns ház, amely egy többgyermekes családnak ad otthont. A telek erősen lejtős, 5 méteres szintkülönbséggel. Ez, valamint a tájképileg védett környezet előírásai megnehezítették a 330 négyzetméteres, ötszintes épület elhelyezését.

Az épület a kortárs, minimál architektúra stílusjegyeit viseli magán. A cél az egyszerű tömegformák és a nagy üvegfelületek alkalmazása volt. A homlokzatot a fekete palakő és a fehér vakolt felületek kontrasztja jellemzi, melyeket áttörések tesznek könnyedebbé és a helyenként alkalmazott fa felületek pedig a két alapszínt melegséggel oldják. A homlokzat anyagai a belső terekben is feltűnnek, szinte befordulnak a házba, így a kül- és a beltér harmóniába kerül.

A ház teljes szerkezete, nyílászárói és épületgépészeti megoldásai (passzív hűtés-fűtés talajszondás hőszivattyúval) mind a 21. század legfejlettebb technikai szintjének felelnek meg.

További letölthető képek

2. Társasház kategória

Cordia Park Residence

Építész: Gábor és Svejkovszky Építésziroda

Nem volt jó híre volt annak a 22 hektáros területnek a történelmi Budapest szívében, amelynek az épületei teljesen lepusztultak, és egy nagyszabású ingatlanfejlesztés keretében a 2000-es évek elején kezdték el rehabilitálni. Ennek során teljesen átalakult, a menthetetlennek ítélt házakat lebontották, és helyükre több lakótömb, üzlet- és irodaközpont épült.

A terület szíve a tágas Corvin sétány, ezt veszik körül az új épületek. A rehabilitáció még ma is zajlik, további lakóépületek, egy nemzetközi IT cég új fejlesztőközpontja épül jelenleg. A Corvin Negyed épületeinek lakásai az újjáéledő budapesti ingatlanpiac kurrens befektetési célpontjaivá, a boltokkal, vendéglőkkel szegélyezett sétány pedig mindinkább a főváros új szórakozó negyedévé vált.

A negyedben 2800 lakás épült fel, köztük a Cordia Park Residence, melyben a garzontól a nagyméretű penthouse lakásokig otthonra találnak a városi nyüzsgést kedvelő fiatalok.

További letölthető képek

Sarokház, Szeged

Építész: Török Csongor

Szeged belvárosában, a vasútállomás közelében egy üzleti szempontból rendkívül előnyös helyen épült fel ez a kereskedelmi és lakóépület. A belvárosi elhelyezkedés miatt az építésznek nemcsak a szigorú építési előírásoknak és a tulajdonos elvárásainak kellett megfelelnie, hanem azzal a felelősséggel is meg kellett küzdenie, hogy modern épülete hosszú évtizedeken át formálja a városképet.

Az épület földszintjén két üzlethelyiséget alakítottak ki. A nagyobbikban a tulajdonos pékáru üzlete költözött. A két emeleten és a tetőtérben egy-egy 180 négyzetméteres lakást alakítottak ki. A tulajdonos kérése volt, hogy minden lakáshoz nagy szabadtéri terület tartozzon, így a loggiák negyven négyzetméteresek. A homlokzat 20 cm-es EPS hőszigetelő rendszerre ragasztott téglaburkolat határozza meg, amelyet markáns fehér vakolt struktúra tesz érdekessé és játékossá a környezete felé magasodó épülettömböt.

A homlokzatot a 20 cm-es, EPS hőszigetelő rendszerre ragasztott téglaburkolat határozza meg. A környezete felé nyitott épülettömböt a markáns, fehér vakolt struktúra teszi érdekessé és játékossá.

További letölthető képek

Ház Tokajban

Építész: Füzes András, konzulens Salamin Ferenc

A világhírű Tokaji bor hazája az UNESCO világörökség része, ezért az épített környezetben is a tradíciók megőrzésére törekednek. Tokaj városában épült a fiatal építész, Füzes András által tervezett kávézó és társasház. A tervezésben a magyar ornamentikus építészet meghatározó személyisége Salamin Ferenc konzulensként működött közre.

A műemléki környezetben álló ház utcafrontja a 19-20. század fordulójának környezetéhez igazodik. A földszinten egy kávéház működik, az emeletráépítésen és az új udvari szárnyban három lakást alakítottak ki. A homlokzat különlegességei a secco-technikával készített falképek, amelyeket az építész maga festett. Az építészeket döntés elő állítja az, amikor a kötött utcafront mögé új épületrészt kell tervezniük. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy elütő, modern formájú legyen az épület, vagy illeszkedjen az utcafront stílusához? A tokaji épület földszintje a múltat idézi, míg az emeltráépítés és udvari szárny megfelel a mai lakásigényeknek. Ezért ez utóbbi nagy ablakokat és tágas teraszokat kapott, de az építész itt is utal a helyi építészet sajátosságaira, amilyen például a tornác, a tetőszerkezet és a fedett terasz boltíves tartófala.

További letölthető képek

Vörös-fehér ház, Kőbánya

Építész: Óbuda Építész Stúdió Kft. – Geiszter Róbert, Peschka Alfréd és Plájer János

Budapest egyik legrégebbi iparnegyede Kőbánya, ahol a ’70 es és a ’80-as években ezerszámra épültek az építészetileg problémás panellakások. Mostanra nemcsak az épületek öregedtek el, hanem az ott lakók is az idős korosztályhoz tartoznak. A kerületnek lépnie kellett, hogy vonzóvá tegye a városrészt a fiataloknak.

A városrészi tömbrehabilitáció első lépéseként felépült társasház homlokzatával, léptékével, és fiatalos lakásaival új minőséget hozott a környékre. A homlokzati kialakítás minimalista, ugyanakkor mozgalmas térhatású, szakít az errefelé jellemző szürke, tagolatlan és egyhangú formákkal. A vörös-fehér házon a piros homlokzat átfordul a sarkokon és keretként fogja össze a fehér lakórészeket.

A tervezők minden épületrészen izgalmas elemekkel, teraszokkal, erkélyekkel bontották meg a teret. A belső udvarra néző lakások kilépnek a homlokzatból, ezzel kertvárosi sorház jelleget kapnak a 38 lakásos társasházon belül.

Az épület jó példát mutat egy városrész tömbrehabilitációjára és arra, hogy élénk színekkel és egyszerű építészeti megoldásokkal hogyan lehet a lepusztult, egyhangú lakókörnyezetet modern, élhető, vizuális élményt is nyújtó hellyé tenni.

További letölthető képek

3. Középület kategória

Inkubátor-ház, Pócsmegyer

Építész: Konstruma Mérnöki Iroda Kft.

A Budapesthez közeli Szentendrei-szigeten elterülő Pócsmegyer önkormányzata számára a munkahelyet és adóbevételt hozó kisvállalkozások támogatása létszükséglet. Ezért építették fel EU támogatással azt az inkubátorházat, amely telephelyet, oktatást, adminisztratív segítséget nyújt számukra. A vállalkozások az első három évükben kedvező feltételekkel kaphatnak irodát, kisebb gyártóhelyet, infrastruktúrát.

Az 1400 négyzetméteres épület a falu egyik legnagyobb háza, úgy illesztették a tájba, hogy tömegét lazán felosztották. Az épületnek többféle egyidejű használatot kell kiszolgálnia. Ezt, az épületszárnyakat szervező középfolyosókkal és a központi fogadótérrel oldották meg. Innen nyílik az irodaszárny, a konferenciaszárny és a nagy tárgyaló. 
A homlokzat kialakításánál az egyszerűségre és az alacsony fenntartási költségekre törekedtek. A homlokzatra EPS hőszigetelő rendszert tettek, és a finomszemcsés Granopor vakolat törtfehér színben került fel az épületre.

További letölthető képek

Borostyán Med Hotel, Nyíradony Tamásipuszta

Építész: Pálfi Építész Kft.

Ki ne töltene el szívesen néhány napot ebben a romantikus kastélyban? A kelet-magyarországi Nyíradonyban található épület a látszat ellenére teljesen új, és mivel szállodának épült, ezért minden luxussal felszerelt. A hatalmas parkban fekvő épületben 49 szoba és wellness részleg található, továbbá az orvosi blokkban rendelők, egynapos sebészeti beavatkozásokat kiszolgáló műtő, illetve betegszobák kaptak helyet.

A Borostyán Med Hotel eklektikus épülettömbje modern építészeti megoldásokat rejt. Az energiatakarékos üzemeltetést jól szigetelt homlokzata és egyedi nyílászárók biztosítják. Mivel eleve gyógyszállónak épült, ezért a belső kialakítás is megfelel az egészséges környezet kritériumainak.

A gyógyulni vágyók a szálloda fürdőrészlegében, saját termálkútból felszínre hozott vízben pihenhetnek, továbbá sókamra és a többféle szauna is várja a vendégeket.

A kastélyhotelt körülölelő 7 hektáros parkban tó, sétányok és kalandpark kínál kikapcsolódást.

További letölthető képek

Meseovi, Szabadszállás

Építész: Katkics és Társa Építészeti Tervező Bt.

Modern meseházként várja a gyermekeket a felújított és kibővített Tóth Erzsébet Óvoda és Bölcsőde Szabadszálláson. A kisváros önkormányzata elég bátor volt ahhoz, hogy olyan kreatív építészeti tervet fogadjon el, amely szakít azzal a tájba és a gyerekek világába nem illő egyen formavilággal, ami a 60-as és 70-es években épült óvodákat jellemezte.

Az eredeti, tagolatlan hasáb épület külseje, tulajdonságai sem esztétikailag, sem műszakilag nem feleltek meg a gyerekek igényeinek. A felújítás során az óvoda hőszigetelt homlokzatot, új nyílászárókat és tetőt kapott, valamit egy új, ívelt tetejű, élénk színekben pompázó házikóban tornatermet alakítottak ki. A két épületrész közti átmenetet jól oldották meg az ellipszis formájú bejárattal.

A funkciónak tökéletesen megfelelő játékos forma ugyanakkor nem vált öncélúvá, a meseház a modern óvodai nevelés feltételeinek is mindenben eleget tesz. Az épület nemcsak a gyerekek számára vonzó, hanem az arra járó felnőtteket is jobb kedvre deríti. A város óvodásai a gonosz mostoha csúnya házából, Jancsi és Juliska mézeskalácsházába érkezhettek a felújítás után.

További letölthető képek

4. Felújítás kategória

Színes óvoda, Dunakeszi

Építész: Kovács András

Az 1970-es években épült az a dunakeszi iskola, amelyhez hasonlóak százszámra jöttek létre akkoriban Magyarországon. Az épület vasbeton pillérváz szerkezetű kerámia kitöltő falazattal.

A használaton kívül álló épületet az önkormányzat óvodaként újította fel, kívül-belül modernizálták, és a homlokzat hőszigetelést kapott. Az új funkcióhoz illeszkedő homlokzat játékos, színes megjelenésével nem csupán a régi épületnek adott új arcot, hanem színt hozott a környék ipari létesítményei és ugyancsak szürke lakóépületei közé.

Az építész a színválasztásnál törekedett arra, hogy minél vidámabb, élénkebb színek kerüljenek a homlokzatra: tucatnyi színmintát próbált ki a helyszínen. A jól kiválasztott színekkel konstruktivista festményt idéző, de a létesítmény funkcióját is jelző homlokzatot kapott az épület. A felújítás annak példája, hogy az igényesség nem csak pénzkérdés, egy jellegtelen épületből is lehet kedves, gyermekbarát hely, amelybe jó belépni az óvodásoknak, és jó elmenni mellette a dunakeszieknek is.

További letölthető képek

Sport a homlokzaton, Óbuda

Építész: Valkür 1960 Biulding Kft.

A panelházak felújításakor általában színekkel és geometriai alakzatokkal próbálják megtörni a felületek monotóniáját. De mit tehet az építész, ha mást szeretne? Fessen óriási képet a homlokzatra!

Óbuda a hegyek és a Duna ölelésében fekszik. A városrészen az elmúlt bő évezred szinte minden építészeti stílusa megtalálható. jellemzik építészeti arculatát. Pezseg a sportélet: a Dunán evezősök siklanak, hétvégén tele vannak a kerékpárutak, a hegyekről sárkányrepülősök emelkednek a város felé. Idilli lenne a környezet, ha a városképet nem csúfítanák el a 70-80-as években épült lakótelepek. A panelházakat általában nem kedvelik, de fogadjuk el, hogy megoldást jelentettek a növekvő város lakásszükségletére.

Ezekben a panelházban a lakók úgy döntöttek, hogy büszkék otthonaikra, és a homlokzati hőszigetelés során egy olyan különleges építészeti koncepciót valósítottak meg, amely utal a kerület sportéletére: evezős, sárkányrepülős és kerékpáros, vívók óriási sziluettjét festtették a homlokzatra, amely garantáltan megragadja a tekintetet.

További letölthető képek

Sétálóutca, Győr

Építész: BS Konstrukt Építőipari Kft.

A 20. század elején eklektikus stílusban épültek Győr belvárosának házai. A díszes homlokzatú épületek sora megtört, amikor a 70-es években A Baross Gábor utcában egy modern házsort építettek a korra jellemző dísztelen stílusban. Ennek felújításánál az építész és a tulajdonosok vállalták a kor egyszerűségét, és nem erőltettek látványos elemeket a homlokzatra.

Az épülettömb alsó két szintjén üzletek és Győr turisztikai irodája található.
Az első két üzleti szinten a zárt homlokzatot egy nagy emeleti kirakattal oldották, és a lakószintektől szürke vonalakkal választották el. A lakások szintjein szabálytalan elosztásban színes vékony vonalakat húztak néhány ablakszemöldöknél és egyes párkányszakaszokon, valamint színesek lettek a gépészeti aknák a tetőn. A színválasztásnál a házban lévő turisztikai központ arculati színeit alkalmazták.

Az építkezést nehezítette, hogy nem sokkal a felújítás előtt díszburkolatos sétálóutcát alakítottak ki a ház előtt, amelyet a frissen ültetett fákkal együtt védeni kellett, és az üzletek is végig nyitva tartottak.

További letölthető képek

5. Műemlék Kategória

Schlichter Üzlezház, Győr

Építész: Leier Hungaria Kft.

A menthetetlen állapotban lévő történelmi épületek formavilágának megőrzésére mutat példát a Győrött megvalósult beruházás.

A régi városmagban, a vár falainak a tövében épültek a XIX. században azok a Pattantyús-házak, amelyekben katonákat szállásolták el.

A romos épületeket már nem lehetett megőrizni, de a beruházó a műemlékvédelmi hatósággal egyeztetve megtartotta és felújította a három házsorból álló komplexum eklektikus utcai homlokzatát, és ezek mögé építette fel a teljesen új épületszárnyakat modern kialakítással, nagy üvegfelületekkel. Az épületegyüttes üzletekből, irodákból, vendéglátóhelyekből és mélygarázsból áll.

A Schlichter-üzletházban a modern rész belesimul a régi homlokzatba, ezzel úgy őrzi meg ezt a történelmi városképi elemet, hogy az nem egy díszletfalnak, nem idegen testnek látszik, hanem egy új, a modern városi életet kiszolgáló térnek.

További letölthető képek

Közösségi tér és épületek, Cigánd

Tervező: Virtuál Építész Stúdió

Két, egymástól stílusában igen eltérő épület segíti a kis kelet-magyarországi város, Cigánd szociálisan hátrányos helyzetű közösségét.

Cigándon a kisvasutat évtizedekkel ezelőtt megszüntették, az állomás épületei, környezete elhanyagolt volt, ezért pályázattal indultak az Európai Unió szociális városrehabilitációs programján. Új utat építettek, közösségi szabad területet, sportpályát és játszóteret alakítottak ki.

Az állomás az 1920-as években épült, külsejéről nem maradt fent dokumentum, így az építészek az abban az időben épült indóházak mintájára készítették el a terveket. Az épületben családgondozó, szociális fürdő és mosoda működik.

Nagyobb feladatot jelentett az egykori szénraktár felújítása. Az eredetileg is lapos tetős házat a fiatal építész csapat nem akarta archaizálni, ezért modern, minimalista épületetté alakította át. A lakossági fórumon először nem akarták ezt elfogadni, de néhány városlakó meggyőzte a többieket arról, hogy ha a város fiatal, megújuló akar lenni, akkor a modern építészet felé is nyitottá kell válnia. A fehér épület kiemelkedő vörös tömbjei a funkciókra hívják fel a figyelmet: az intézmények bejáratára, a rendezvényhelyszínre és a külső programok idején megnyitott kiszolgáló helyiségekre.

További letölthető képek

Grandhotel Glorius, Makó

Építész: Archus 2001 Kft., Kiszely Róbert

A gazdasági fejlődés és a polgárosodás jelképe volt létrejöttekor az az épület, amely régi fényét visszakapva új funkcióban elevenedett újjá, hogy két évszázad haladó építészeti és dizájn megoldásait olvassza magába.

Az Alföld egyik történelmi városában, a hagymájáról híres Makón a múlt század 20-as éveiben a megyei takarékpénztár központjaként épült fel az az épület, amely ma a 40 szobás Grand Hotel Gloriusnak ad otthont.

Az a mondás járja, ha Magyarországon elég mélyre fúr az ember, biztos gyógyvizet talál. Így van ez Makón is, és a hotel ezt az adottságot kihasználva gyógykúrákat kínál vendégeinek a mellette lévő, stílszerűen Hagymatikumnak elnevezett gyógyfürdőben.

A bankszékház a létrejöttének korára jellemző, modern luxust idéző art deco stílusban született újjá. Eredeti funkciójára utalnak a restaurált homlokzati domborműveken látható női alakok és az amphora, amely tradicionális banki jelkép.

Az impozáns épület teljes egészében megőrizte az eredeti homlokzatát, és Makó a régi fényében kapta vissza történelmi épületét.

További letölthető képek

Ház relieffel Kaposváron

Építész: Borbás Gábor

Kaposvár az egyik olyan magyar város, ahol az elmúlt években a legtöbb épületfelújítás történt. A rekonstrukciók hatással vannak a magán háztulajdonosokra is, mert sorra renoválják a városra jellemző egyszintes, zárt soros családi épületeket.

Szerencsés az az építész, akinek egy több mint százéves ház felújításakor rendelkezésére áll az eredeti tervdokumentáció. Ezért ennél az eklektikus műemlék épületnél hűen sikerült visszaállítani a díszes homlokzatot.

Az építésznek el kellett tüntetnie a modernizálás sebeit: a háromszárnyas ablakokat és a gázkonvektor füstelvezető csöveit. Az épületet a kiváló páraáteresztés érdekében open rendszerrel hőszigetelték. A családi házban két üzletet alakítottak ki úgy, hogy az eredeti léptékű osztott ablakokat lefelé meghosszabbították. A tetőfelújítás során egy modern lakást alakítottak ki, míg az alatta lévő eredeti otthon megőrizte stílusát, de XXI. századi gépészeti megoldást kapott.

További letölthető képek

Városi Könyvtár, Nagymaros

Építész: Robogány Andrea

A Duna partján elterülő kisváros, Nagymaros főterének rekonstrukciója során megújult a település könyvtára.

Az épület sorsát az elmúlt száz évben két tényező befolyásolta. Az egyik a Duna, amely öt-tízévente elöntötte az épületet, ezért a felújítás során megoldást kellett találni a víz okozta sérülések orvoslására. A másik körülmény pedig a történelem. Az 50-es években az épületek uniformizálására törekedtek, a régi díszítéseknek nem volt értéke, így a főpárkány kivételével leverték a díszes vakolatot és a sarokbejáratot befalazták.

A főtér rekonstrukciója során az épület visszanyerte régi fényét. Az eredetileg vendéglőnek épült ház homlokzatát a régi képeslapok és a szomszédos megmaradt épületek alapján visszaépítették. A simított homlokzati vakolat új vakolat-tagozatokkal, illetve gipszstukkó tagozatokkal készült el. Beépítették a tetőteret is, ahol a könyvtár irodái és egy gyermek-foglalkoztató kapott helyet. A fekete-fehér képeslapokon látható, hogy az épület világos színű volt, ezért a felújításnál a homlokzat törtfehér színt és a díszeknél árnyalatnyi elválasztást kapott.

További letölthető képek