Magyarország

Baumit Life Challenge 66 nyertesek

A Baumit Life Challenge 66 nemzetközi meghívásos építészeti díjon 22 ország 252 pályázata szerepelt.

2016.06.15.

6 kategóriában (családi ház, társasház, középület, műemlék, felújítás és speciális homlokzati struktúra) pályáztak az építészek, az épületeket 12 tagú nemzetközi zsűri értékelte. A madridi városházán megtartott díjátadón valamennyi kategória hat-hat jelöltje vett részt, köztük a magyar döntős, Tóth Projekt Építésziroda képviseletében, Tóth László építész. A hivatalos zsűrizésen kívül közönségszavazatok leadására is volt lehetőség, amelyet a középület kategóriában Katkics Tamás építész nyert meg, ezért ő is képviselhette hazánkat a nemzetközi gálán.

A kategóriánkénti díj 6 660 euró volt, amelyet a családi házak közül a görög House H tervezéséért kapta meg a buerger katsota architects építész iroda.

A társasház kategória díjazottja a ljubjanai (Szovénia) Balkonház lakópark lett, melynek építészei: Aleš Žnidaršič, Katja Žlajpah, Vesna Vraničar és Petra Marinšek.

A nyertes középület a Šebo Lichý építész iroda által jegyzett Shopping Centre Point lett (Breznóbánya, Szlovákia).

Egy Kolozsváron felújított református templom kapta meg a műemlék-felújításért járó díjat, a rekonstrukció építésze az M&M Design iroda volt. 

A Residenz Josefstadt Hamerlingparkot (Bécs, Ausztria) választotta a zsűri a felújítás kategória legjobb épületének, amely a Marazzi + Paul építész iroda munkája.

A különleges homlokzati megoldásért járó díjat az Am Bramschkontor lakópark kapta, amely a németországi Drezdában épült Nadja Häupl és a Heidelmann & Klingebiel iroda tervezésében. 

A Baumit Life Challenge 66 verseny 16 600 eurós fődíját, egy óvoda nyerte, amely a szlovákiai Limpakban épült Martin Rezník, Matúš Polák és Juraj Makový tervei alapján. 

A Baumit Life Challenge 66 nemzetközi építészeti versenyen 19 magyar projekt szerepelt. Közülük a családi ház kategóriában az első hat jelölt közé került a Tóth Project Építésziroda által tervezett budapesti villaépület.

A pályázathoz tartozó közönségszavazás során a középület kategóriában a legtöbb voksot a szabadszállási óvoda épülete kapta, melynek építésze Katkics Tamás. 

Fotók és letöltések:

A díjazott épületek fotói és leírásai angol nyelven innen tölthetők le.

Magyar projektek letölthető anyagai:

Tóth Project Építésziroda jelölt épülete

Szabadszállási óvoda közönségdíjas épülete (Katkics Tamás)

Családi házak építészek szerint:

Imre Krisztián

Horváth S. Építész Stúdió

Tóth Project 2. 


Társasházak építészek neve szerint:

Óbuda Építész Stúdió

Füzes András és Salamin Ferenc

Török Csongor

Gábor és Svejkovszky Építésziroda


Középületek építészek neve szerint:

Pálfi Építésziroda

Konstruma Mérnöki Iroda


Felújítás kategória tervezők szerint:

Valkür 1960 Building

Kovács András

BS Konstrukt


Műemlék-felújítás építészek szerint:

Leier Hungaria

Archus 2001

Borbás Gábor

Virtuál Építész Stúdió

Robogány Andrea