Magyarország

Zöldít a Baumit

Átállás elektromos üzemű targoncákra Dorogon.

2017.04.11.

Környezetbarát, elektromos üzemű targoncák használatára áll át fokozatosan a Baumit. Az első két szállító jármű már munkába állt a cég dorogi központi telephelyén.

A dízel üzemű targoncákkal összehasonlítva az elektromos változatnak nincs károsanyag-kibocsátása, beltéri használat esetén védi a dolgozókat a kipufogógáz ártalmaitól és működése csendesebb. Az elektromos változat szervizüzemi ideje is kevesebb, ami költséghatékonyságot jelent. A Baumitnál 24 órás műszakban rakodnak a targoncákkal, így kihasználtságuk maximális. A lecserélt modellek 2001 és 2010-es évjáratúak voltak, és várhatóan a még üzemben lévő hét dízel targonca cseréje is megtörténik az elkövetkező években. A targoncagyártó Linde, összehasonlító adatokat hitelesítetett a TÜV Nord intézettel, amely szerint az 5 tonnás elektromos targoncának a dízeles változathoz képest kevesebb az emissziója (128,88 g/raklap – elektromos és 157,67 g/raklap – dízel).

Az elektromos targoncákra való átállás része a Baumit magyarországi zöld vállalati beruházásainak. A tervnek megfelelően halad a mészkőbányászat alól kivett területek  rekultivációja. A kőbányászati technológia csökkentett porkibocsátásra és zajterhelésre állt át, ami sokkal halkabb robbantást, zárt szállító rendszert és vizes pormegkötést jelent, melyet saját locsolóautóval valósítanak meg. A vakolatgyár teljesen zárt rendszerben porkibocsátás nélkül üzemel.

A dorogi kőbánya, vakolatgyár és cégközpont a lakott településrésztől viszonylag távol, erdős területen 72 hektáron helyezkedik el. Az arborétumszerű kert, a vadetető és újonnan épült zöldtetős oktatási épület kialakítása is jelzi a cég törekvését a termelő tevékenység és a természet összhangjának megteremtésére.

Nagyobb, .tif formátumú képek kérhetők a sajto@baumit.hu e-mail címről.