Magyarország

Év Háza díj 2017

Október 2-án, az Építészet Világnapján osztották ki az Év Háza díjakat. 

2017.10.06.

A pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Városfejlesztők Országos Szervezete Egyesület védnökségével írták ki. 

A pályázat fő támogatója idén is a Baumit volt.

A családi házak versenyére 24 építész nevezett. Közülük választotta ki a zsűri az Év Háza díj nyertesét, valamint öt épület tervezője különdíjat is átvehetett. 

A Baumit támogatása fedezte az 500 000 forintos díjat, illetve a pályázat lebonyolítási költségéhez is hozzájárult. 

A zsűri elnöke Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke volt. Társelnökök voltak: Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora. Az zsűri tagjai voltak: Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense; Lantay Attila, Székesfehérvár város főépítésze és Viszlai József, Pro Architektúra díjas építész, Miskolc város egykori főépítésze.

Díjazott építészek és épületek: 

Az Év háza 2017 díjat Dénes György építész kapta egy Balatonhenyén elkészült felújított épület tervezéséért.

fotó: Erhardt Gyula

A Magyar Építész Kamara különdíját Hőnich Richárd DLA vehette át soproni családi házának tervezéséért. 

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Papp László kapta egy Kapuváron található családi ház tervezéséért.

A Hella Árnyékolástechnikai Kft. Esztétika különdíját Kovács Csabának ítélték oda, egy budapesti család ház felújításáért.

Az Internorm Ablak Kft. különdíját Benczúr László vette át, egy budapesti családi ház tervezéséért.

A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját a Minusplus Generáltervező Kft. három munkatársának, Alexa Zsoltnak, Rabb Donátnak és Schreck Ákosnak adták át, egy Leányfalun található nyaraló tervezéséért.

Az építészet és az építőanyag gyártás együtt halad, gondoljunk csak arra, hogy mennyi lehetőség nyílt meg az építészet számára a vasbetonszerkezetek elterjedésével. És viszont: figyeljük a tendenciát, mit terveznek, mi és milyen anyagokból épül. Együtt fejlődünk a tervezőkkel és kísérletezünk ki új dolgokat. Ez a pályázat éppen ezért, a tendenciák bemutatásával segíti a fő támogató Baumitot.

Gratulálunk a pályázat valamennyi résztvevőjének és a díjazottaknak!

További információ az Év háza díjról: www.evhaza.hu

(A fotók közzététele az Év háza pályázat kiírójának jóváhagyásával történt.)