Magyarország

Tisztelet és hagyomány

A Nemzeti Kőbányászati Emlékhely koszorúzása

2018.08.31.

2015-ös felavatása óta hagyománnyá vált a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely megkoszorúzása a dorogi bányásznapok keretében. A megjelentek idén is főhajtással tisztelegtek a kőbányászatban a múltban, a jelenben és a jövőben dolgozó emberek, a technológiai fejlesztések terén elért teljesítmény előtt.

Az eseményen részt vett és koszorút helyezett el Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára; Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere; Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat alelnöke; az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Bánya- Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete, a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány képviselői, valamint a vendéglátó Baumit Kft. vezetősége. A partnervállalatok részéről a Mikerobb Kft. és a Duna Dráva Cement Kft. vezető tisztségviselői koszorúztak az ünnepségen.

A Baumit Kft. nevében Vas József műszaki vezető tartott ünnepi beszédet, melyben elmondta, hogy a 2015-ben emelt, mindenki számára látogatható emlékhely nemcsak a múlt felé mutat, hanem a jövőre: a terveinkre, a felelősségre, az elkötelezettségre és az értékekre.

Dr. Völner Pál beszédében elmondta, hogy mára a kőbányászat viszi tovább a régióban a bányászati hagyományokat, melyekre méltón lehetünk büszkék.

Dr. Tittman János, Dorog városának polgármestere beszédében kiemelte, hogy Dorog városának fejlődését az olyan sikeres vállalatok teszik lehetővé, mint amilyen a Baumit.

Koszorúzók

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere.

Illy Gábor a Baumit Kft. ügyvezetője, Vas József műszaki vezető és Mocsnik Imre a kőbánya üzemvezetője.

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület nevében Kőrösi Tamás főtitkár, Törő György az OMBKE Bányászati Szakosztályának elnöke, dr. Korompay Péter a dorogi szervezet titkára, valamint Solymár Judit, Pados József és a szervezet többi képviselői.

A Bánya- Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezet nevében Farda István és Gaál Gábor.

A Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány nevében Glevitzky István elnök, Bánhidi József alelnök és Koltai Lajosné gazdasági munkatárs.

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nevében Steindl Balázs a megyei önkormányzat alelnöke.

A Mikerobb Kft. nevében Dr. Gácsi Gabriella ügyvezető és Szegedi János műszaki vezető.

A Mikerobb Kft. nevében Dr. Gácsi Gabriella ügyvezető és Szegedi János műszaki vezető.

A Duna-Dráva Cement Kft. nevében Zongor Gergely cementértékesítési igazgató és Hajnal Krisztián alkalmazástechnikai tanácsadó.

A Nemzeti Kőbányászati Emlékhely

A dorogi kőbányászat fennállásának 110. évfordulójára készülve a bánya tulajdonosa, a Baumit Kft. a város önkormányzatával együttműködve 2014-ben pályázatot írt ki egy kőbányászati emlékmű tervezésére. A pályázatot Maurer-Klimes Attila terve nyerte meg. A tervben egy háromosztatú mű szerepelt, melyben a kőtömböket közepén egy óriás ék hasítja szét, ezzel szemléltetve a kő megmunkálását és szimbolizálva azt az emberi erőt és akaratot, amellyel a nehéz, halottnak hitt kő új életre kel. Az emlékmű mottója is ez: „Tisztelet azoknak, akik a köveket új életre keltik”.

A gondolat továbbviteleként az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület kezdeményezésére, a Baumit Kft. beruházásaként épült fel a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely, amelynek középpontjában áll a már említett emlékmű, körülötte pedig több jelentős magyar kőbánya köveit helyezték el, szimbolizálva ezzel a mai kőbányák összefogását és összetartását.

Az avatás 2015-ben történt, Dorog város vezetőségének, a terület országgyűlési képviselőjének és a bányászszervezetek delegáltjainak jelenlétében.  Az emlékhelyet az akkori Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke, Dr. Székely János áldotta meg.

Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője az avatási ünnepségen elmondta, hogy az emlékhely kövei kifejezik a természeti és szakmai sokszínűséget, a közös hagyományokat és az ebből fakadó erkölcsi tartást is. Tisztelet a múlt előtt, és üzenet a jövőnek.

Azóta a Dorogi bányásznapok keretében már hagyománnyá vált, hogy ünnepséget rendeznek az helyszínen, melynek során megkoszorúzzák az emlékművet.

A Nemzeti Kőbányászati Emlékhely a Baumit bejárata előtti területen áll (Dorog, Baumit út 1.), nyilvánosan látogatható mindenki számára, aki tiszteletét szeretné leróni azok előtt, akik a múltban, a jelenben és a jövőben új életet adnak a köveknek.

A Baumit Kft. dorogi mészkőbányája

Dorogon, a Hungária-hegyen 1905-ben nyitották meg a mészkőbányát. A bányászott kő felső-triász kori, Dachstein típusú mészkő. 1908-ban üzemelték be az első mészégető kemencéket, majd 1915-től megkezdődött a mészhidrát gyártás, 1925-től a nagyarányú út és vasútépítések, valamint a megnövekedett mészhidrát igények miatt fellendült a termelés. 1931-ben megkezdték a kőliszt gyártását is. A II. világháború előtt a bánya termelése évi 60 ezer tonna volt.

Az 1948-as államosítás után jelentős fejlesztéseket történtek, a 60-as évek végére nagyteljesítményű gépekkel váltották ki a fizikai munka nagy részét, fejlődött a robbantástechnika is. 1970-ban korszerűsítették a hidrátüzemet, megszűntették a mészégetést, fejlesztették a kőliszt gyártást. 1978-ban, a két bányaként működő bányára közös bányatelket fektettek Dorog-IV. néven. 1996-tól újra az Öreg-bányában folytatódott a termelés.

2000-ben a Dorogi Mészmű Kft. és vele együtt a bánya teljes egészében a Baumit Kft. része lett. Mára a bánya, a mellé telepített világszínvonalú vakolatgyárat és kőmalmot látja el. A Baumit ezen kívül jelentős mennyiségű osztályozott, tört követ is forgalmaz az út és vasútépítés, árvízvédelem és az ipar számára. Jelenleg a bánya éves termelése kb. 500 ezer tonna.


Nemzeti Kőbányászati Emlékműről készült kisfilm megtekinthető itt:

A Baumit dorogi mészkőbányájáról készült kisfilm megtekinthető itt: