Magyarország

16 támogatott, több millió forint értékű felajánlás a Várépítő Pályázaton

Kihirdették a Várépítő Pályázat nyerteseit

2022.06.21.

16 támogatott között, több mint 17 millió forint felajánlást osztottak szét a 23. Várépítő pályázaton. A pályázat keretében már számos, szűkös forrással rendelkező gyermekintézmény és műemlékvédelem alatt álló épület öltözhetett új köntösbe. Bár a pályázat sajnos megszűnik, az utolsó évét rekord összegű díjakkal ünnepelte.

A Várépítő pályázat az iparág legrégibb jótékonysági összefogása, amely minden évben koordinálja az építőipari cégek jótékonysági tevékenységeit. A segítő szervezetek minden évben két kategóriában, gyermekintézmények és műemlékek között hirdettek támogatást. Ezek a díjak olyan felújításokhoz biztosítottak építőanyagot és a kivitelezéshez szükséges pénzt, amelyekre másként nem lehet támogatást kapni. Gyermekintézmény kategóriában a bölcsődék, óvodák, iskolák mellett művelődési házak, sportintézmények, alapítványok és egyéb nevelési-fejlesztési szervezetek pályázhattak. A műemlék kategória támogatásaira az elkövetkező másfél évben felújítandó, közkincseket működtető szervezetek, alapítványok és önkormányzatok jelentkezhettek.

2022-ben 26 intézmény pályázott a 15,6 millió forintnyi építőanyagra és az 1,65 millió forintnyi készpénz díjra, közülük 16 létesítmény kapott végül támogatást. A Baumit már a 2000-es évek eleje óta a támogató cégek között van, minden évben pályázhatók a hőszigetelő- és vakolati rendszerei. A vállalat idén egy templomot és egy művészeti iskolát támogatott.

Az ászári Római Katolikus Templom 750 000 Ft + áfa értékű Baumit termékeket kapott külső felújításához, a túrkevei Korda Vince Alapfokú Művészeti Iskola pedig 750 000 Ft + áfa értékű Baumit terméket.

A katolikus plébánia beruházásának célja a teljes külső homlokzat felújítása. A község központjában álló műemléken a zsalugáterek cseréje és a vízszigetelés már elkészült, a pályázati pénzből pedig a majdnem 800 négyzetméternyi vakolat javítását és a teljes külső festést fogják megvalósítani.

A Korda Vince Táncművészeti, Képzőművészeti és Színjáték Alapfokú Művészeti Iskola az intézmény táncteremként és jelmeztáraként üzemelő épületszárnyának homlokzati felújítására pályázott. Mind esztétikai, mind energetikai szempontból létfontosságú a renoválás, hiszen az omladozó vakolat miatt az épület hőtartása nem optimális. 

„A Baumit szinte a kezdetektől részt vesz a Várépítő pályázat összefogásában, segít megújítani kiemelt jelentőségű műemléki és gyermekintézményi épületeket. Az idei évben két pályázó kaphat Baumit építőanyagokat, és biztos vagyok benne, hogy a legjobb helyre kerülnek. Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!” – mondta el Kékesy Péter, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője.

Bár a pályázat jelen formájában sajnos megszűnik, a szervezők igyekeznek megtalálni a folytatás módját, hogy ezután is fennmaradhasson a támogató kapcsolat a felajánlók és a forráshiányos intézmények között.