Magyarország

Life Challenge 2024
star_border

Pécsi Vásárcsarnok Európa legszebb homlokzata 2024-ben

Az építészeti kiválóság ünnepléseként 2024. május 23-án Ljubljanában kihirdették a Life Challenge Award nyerteseit. A nemzetközi szakértői zsűri a több mint 300 nevezés közül szavazott a legjobb homlokzatra, és hat kategóriagyőztest díjazott. Egy nagyszabású rendezvényen, mintegy 500 vendég jelenlétében, Európa legszebb homlokzatait tüntették ki.

Nyertes: Pécsi Vásárcsarnok

Magyarország mediterrán városa egykor római település volt. A római bazilika és az orientális bazár stílusjegyeit ötvözték. Az egyik oldalán üvegezett, ívelt, karcsú kialakítás egy bazilikára emlékeztet, míg a folyamatos belső tér a bazárok nyüzsgését idézi.


Építészeti csodák leleplezése: Baumit Life Challenge Valenciában

2022-ben Valenciában került megrendezésre a Baumit Life Challenge díjátadó gála, mely az építészeti kiválóság és az innováció ünnepe volt. Ezen a rangos eseményen olyan kiemelkedő épületek kerültek bemutatásra, amelyek a tervezés és kivitelezés határait feszegették. Az avantgárd struktúráktól a fenntartható épületekig minden projekt hűen tükrözte a modern építészet korlátlan lehetőségeit.


A Cukrarna épületének műemléki felújítása 2022-ben elnyerte a fődíjat, átadva ezzel a szlovéniai Ljubljanának a következő Life Challenge díjátadó esemény megszervezésének jogát.  


A Cukrarna, az egykori cukorfinomító 1828-ban épült. A felújítás alapkoncepciója az volt, hogy a műemléki jelleget megőrizve  az épület összes belső szerkezeti elemét kicserélve, a kortárs művészet többfunkciós terévé alakítsák át.  A nyertes projekt ékes példája annak, hogy egy régi, használaton kívüli ipari épület, átgondolt tervezéssel és felújítással új életet és funkciót kaphat.