Magyarország

Amit mindenkinek érdemes tudni a homlokzati hőszigetelésekről


Baumit Természetes Lakóklíma

Lakossági szempontból mire kell figyelni szigetelőanyag választásnál?

Elsősorban arra, hogy a célnak megfelelő, homlokzati anyagot válasszunk, és sohasem csak hőszigetelő anyagban, hanem teljes hőszigetelő rendszerben gondolkodjunk. A köznyelvben a „szigetelés” kifejezés alatt legtöbbször kizárólag a hőszigetelő polisztirol lapot értjük. A hőszigetelő rendszer lényege azonban, hogy a szigetelés nemcsak a hőszigetelő polisztirol lapból áll, hanem ezen felül a lapot rögzítő ragasztóanyagból, a hőszigetelő lapot rögzítő dübelekből, az egész réteget védő és „befedő” hálóból, valamint az alapozóból és a színes vagy fehér vakolatból. Célszerű egy gyártó rendszerét megvásárolni, mert akkor biztosak lehetünk abban, hogy a célnak megfelelő, ellenőrzött minőségű anyagokat kapunk, amelyekre a gyártó rendszergaranciát is ad. Legalább ilyen fontos a megfelelő szakértelemmel – és ellenőrizhető referenciákkal – rendelkező kivitelező kiválasztása, hiszen a hibás kivitelezéssel nemcsak esztétikai jellegű problémák adódhatnak, hanem a hőszigetelés megfelelő működése és hatékonysága is veszélybe kerülhet.

Mik az általános vásárlói tendenciák? (Olcsóbbat veszik, vagy a drágábbat, több helyről vásárolnak, vagy inkább egyszerre szerzik be a szükséges anyagokat?)

Kétféle tendencia figyelhető meg. Az elsőnél a lehető legolcsóbb megoldást keresik, ilyen esetekben nem egy ellenőrzött „rendszer”, hanem különféle elemekből összeválogatott megoldás lesz az eredmény, ahol sem a hatékony együttdolgozás, sem a garancia nem biztosított. A másik tendencia, a magát az interneten alaposan kiképző, hozzáértő tulajdonost jelenti, aki minden részletre odafigyel. Itt jellemző a teljeskörű hőszigetelő rendszer iránti igény és a minél rövidebb megtérülési idő, garancia, valamint a megfelelő lakóklíma kialakítása.

Mennyit számít a megfelelő szigetelés? Sokan azért nem vágnak bele, mert egyszerre drágának tűnik, de valóban megéri hosszú távon?

Minél rosszabb egy épület hőtechnikai szempontból – magyarán télen nagyon hamar kihűl, nyáron hirtelen fel tud melegedni – annál hamarabb megtérül a homlokzati szigetelés. Egy átlagos, húsz-harminc évvel ezelőtt épült ház homlokzatának hőszigetelése általában 5-10 év alatt megtérül és már önmagában is legalább egyharmadával csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket.

Meddig tart ki egy minőségi (megfelelően kivitelezett) hőszigetelés?

Gyártói oldalról az látható, hogy a minőségi rendszerek megfelelő kivitelezéssel, akár több évtizeden keresztül teljesen jól működnek. Az épületek hőszigetelése a 70-es évek végén kezdődött el, tehát csak ezekből tudunk kiindulni, de elmondhatjuk, hogy sokukon a hőszigetelés még ma is jó állapotban van. Fontos, hogy a homlokzat is igényli a karbantartást, de a már nem megfelelő minőség esetén a felújítás is szóba jöhet.

Melyik a leggazdaságosabb hőszigetelési megoldás?

A tapasztalataink szerint a megfelelő hőtároló tömeggel rendelkező masszív falszerkezetekből és homlokzati hőszigetelésből készített kétrétegű falak nem csak energetikailag, hanem számos egyéb, az egészségre befolyással bíró paraméter tekintetében is optimális megoldásnak bizonyulnak.

Mik a leggyakrabban előforduló kivitelezési hibák?

Nagyon sok van belőlük, de általában azok a legveszélyesebbek, amelyeknél a szükséges anyagmennyiséggel szeretnének „spórolni”. Ezek elsősorban a lemezek ragasztásos és mechanikai rögzítésénél okozhatnak komoly problémákat. Ha a hőszigetelést védő erősítő réteg nem megfelelően kerül beépítésre, akkor a rendszer sokkal hamarabb tönkremegy és tűzvédelmi szempontból is aggályos. További problémát jelent, amikor nem megfelelő időjárási körülmények közt szeretne dolgozni a kivitelező, ilyenkor általában a homlokzati vakolat „látja ennek a kárát”.

Hogyan lehet ezeket elkerülni?

Nem kell mást tenni, mint a kivitelezésre vonatkozó előírásokat kell ismerni és azokat maradéktalanul betartani, illetve betartatni. Ehhez pedig a gyártók minden segítséget készséggel megadnak.